Nie można wyświetlić wtyczki FB

 

Najnowsze Informacje

Kulinarna przygoda z makaronem

17-03-2017 | drukuj
Ilustracja do informacji: Kulinarna przygoda z makaronem
W dniu 15 marca 2017 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie odbył się finał IX edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego, pod hasłem Kulinarna przygoda z makaronem. Interpretacja tematu okazała się niemałym zaskoczeniem dla Komitetu Głównego. Okazało się bowiem, ze uczestnicy przygotowali nie tylko makarony na różne sposoby, ale mnóstwo ciekawych dodatków, dzięki którym z pozoru zwyczajna potrawa, nabrała zupełnie innego charakteru.
W tym roku kilka szkół przygotowało z ciasta makaronowego pyszne ravioli. Inne zespoły podały makarony w tradycyjnej postaci, ale opierając się na recepturach włoskich. Wiele przepisów zostało samodzielnie przez uczniów zmodyfikowanych, niektóre z nich pochodziły z anglojęzycznych stron internetowych.
    W konkursie wzięło udział 8 szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego. Były to szkoły z Zielonej Góry, Nowej Soli, Gubina, Gorzowa Wielkopolskiego, Żar, Świebodzina, Iłowej i Szprotawy. Jury konkursowe składał się z przedstawiciela Komitetu Głównego, Przedstawiciela Lubuskiego Kuratorium Oświaty, nauczycieli zawodu oraz przedstawiciela branży gastronomicznej. W tym roku była to Pani Aneta Kaczmarek – właściciel  „Dobrej Kuchni” w Szprotawie.
Publiczność mogła śledzić zmagania zespołów na ekranie w hollu szkoły. Dodatkową atrakcją był pokaz wykonywania pisanek wielkanocnych metodą woskowania i drapania (kraszanki).
 
Zespołem, którego potrawa zdobyła największe uznanie jury okazały się uczennice Zespołu Szkół Zawodowych w Szprotawie. Jury doceniło nie tylko walory potrawy, ale również wiedzę teoretyczną uczestniczek oraz jakość pracy. Miejsca na kulinarnym podium zajęli:
 
I miejsce: Natalia Mogielska i Patrycja Orman, uczennice III klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie, które wykonały: Makaron zabarwiony atramentem z kałamarnicy, z sandaczem w mleku kokosowym i z kawiorem molekularnym - zespół przygotowała p. Maria Gregor,
 
II miejsce: Adrianna Kwiatek i Wojciech Woronin, uczniowie I i II klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Powiatowym Zespole Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie; ich potrawa to: Linguine z kurczakiem, szpinakiem i zielonym Pesto -zespół przygotowany przez p. Joannę Giecołd oraz Janinę Budz,
 
III miejsce:  Paulina Smalnik i Marcelina Andrzejewska,  uczennice II klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp., z potrawą: Ravioli w trzech odsłonach z musem z buraka podane na karmelizowanej marchwi- zespól przygotowany przez p. Piotra Kisson.
 
 

Starostwo Powiatowe w Żaganiu

ul. Dworcowa 39, 68 - 100 Żagań
Herb Powiatu Żagańskiego
tel. (068) 477 79 01, fax (068) 477 79 20
e-mail: starostwo@powiatzaganski.pl
Nr konta: 95 1020 5402 0000 0202 0336 8032

Twoja przeglądarka nie odtwarza plików multimedialnych

  • Baner: LPI
  • Baner: Lubuskie Warte Zachodu
  • Baner: Lubuski Urząd Wojewódzki
  • Baner: Powiat Görlitz
  • Baner: ZPP
  • Baner: www.tarcza.lubuskie.pl
  • Baner: Lotnisko
  • Baner: ANR
  • Baner: Alternatywna Baza Firm
  • Baner: NGO Powiatu Żagańskiego
  • Baner: Zachodnia Izba Przemysłowo-Handlowa