Powiat Żagański co roku realizuje projekty finansowane przez „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, mające na celu poprawę jakości życia na obszarach wiejskich powiatu żagańskiego poprzez wzrost rozwoju przedsiębiorczości w zakresie wytwarzania produktów regionalnych lub tradycyjnych.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.” Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
W roku 2023 tytuł projektu brzmi „Silna marka produktów regionalnych wytwarzanych w Powiecie Żagańskim. Dobre praktyki z województwa lubelskiego”. Zorganizowana została wizyta studyjna do województwa lubelskiego, w której udział wzięli przedstawiciele wsi powiatu żagańskiego: sołtysi, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich, rolnicy, przedsiębiorcy rolni, przedsiębiorcy oraz przedstawiciele samorządu lokalnego różnych szczebli.
Uczestnicy projektu odbyli wizyty studyjne w 3 mikroprzedsiębiorstwach: w winnicy Rzeczyca, pasiecie Amatorskiej w Kazimierzu Dolnym i w masarni Swojskie Klimaty w Bronowicach koło Nałęczowa.
Winnica Rzeczyca leży we wsi Rzeczyca w gminie Kazimierz Dolny
Stare siedlisko jest usytuowane w malowniczym, pagórkowatym terenie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego nad wąwozem lessowym .Obecnie winnica zajmuje obszar 1ha.Główne odmiany na wina białe to : chardonnay , traminer red , hibernal , solaris , seyval blanc , bianca .Uprawiane odmiany na wina czerwone to : zweigelt st laurent , cabernet cortis, regent , rondo .
Wina powstałe w “Rzeczycy” są efektem pracy i pasji jej właścicieli. Usytuowanie winnicy na terenie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego, w czystym ekologicznie terenie ma znaczący wpływ na jakość produkowanego wina.
Dobrze dojrzewające winogrona na stokach o ekspozycji południowo- zachodniej i zachodniej są ręcznie zbierane i wstępnie selekcjonowane. Uprawa winorośli prowadzona jest bez użycia nawozów sztucznych, a naturalne procesy winifikacji i dojrzewania pozwalają uzyskać bogaty smak i aromat win białych i czerwonych. Od roku 2011 winnica posiada Certyfikat Produktu Lokalnego.
Wina powstałe w “Rzeczycy” są efektem pracy i pasji jej właścicieli. Usytuowanie winnicy na terenie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego, w czystym ekologicznie terenie ma znaczący wpływ na jakość produkowanego wina.
Dobrze dojrzewające winogrona na stokach o ekspozycji południowo- zachodniej i zachodniej są ręcznie zbierane i wstępnie selekcjonowane. Uprawa winorośli prowadzona jest bez użycia nawozów sztucznych, a naturalne procesy winifikacji i dojrzewania pozwalają uzyskać bogaty smak i aromat win białych i czerwonych. Od roku 2011 winnica posiada Certyfikat Produktu Lokalnego.
Masarnia M.Z Kruk Maria Kruk w Broniach
Firma masarska Swojskie Klimaty od pokoleń zajmuje się produkcją wysokiej jakości wędlin, opartą wyłącznie na tradycyjnych, rodzinnych i lokalnych recepturach. Proponowane przez nią, w pełni naturalne, swojskie wędliny, z pewnością przypadną do gustu osobom żyjącym w stylu eko, jak również klientom dbającym o zdrową dietę, pozbawioną chemicznych ulepszaczy i konserwantów. Do produkcji oferowanych przez nich wyrobów, którymi są naturalne wędzonki, wykorzystywane jest wyłącznie najlepszej jakości mięso i podroby, co stanowi gwarancję ich doskonałego smaku, aromatu i wartości odżywczych.
PASIEKA AMATORSKA
Roman Wolny zajmuje się pozyskiwaniem miodów z pasieki stacjonarnej i wędrownej przewożonej m.in. nazioła, lipę, grykę, malinę, rzepak, borówkę, szałwię. W swojej ofercie posiadam miód wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy, gryczany, faceliowy, szałwiowy, cebulowy, nawłociowy, spadziowy, borówkowy, malinowy, ziołowy oraz pyłek pszczeli, pierzga, kit pszczeli, wosk pszczeli, miód w plastrze. Pasieka posiada certyfikat Produkt Polski.
Uczestnicy projektu wzięli udział w spotkaniu z prezesem Lokalnej Grupy Działania Zielony Pierścień w Kośminie w Nałęczowskim Ośrodku Kultury. Wysłuchano prelekcji nt. Lubelskiego Dziedzictwa Kulinarnego oraz organizowanych przez LGD kiermaszy Produktów Regionalnych i Tradycyjnych w Kazimierzu Dolnym i Nałęczowie. Miedzy uczestnikami spotkania nawiązała się dyskusja nt. dziedzictwa kulturowego, produktów lokalnych i regionalnych.
Podczas kolejnego dnia wizyty studyjnej odbyła się cześć konferencyjna. Dyrektor Departamentu PROW Urzędu Marszałkowskiego w Zielonej biorący udział w wizycie studyjnej wygłosił dwie prelekcje:
„Organizacja wydarzeń i imprez przez lokalne jst na forum, których można prezentować produkowane lokalnie towary i produktu regionalne/tradycyjne” oraz „Jak zbudować silną markę produkowanego towaru/produktu regionalnego – tradycyjnego”.
Podczas kolejnego dnia wizyty studyjnej odbyła się cześć konferencyjna. Dyrektor Departamentu PROW Urzędu Marszałkowskiego w Zielonej biorący udział w wizycie studyjnej wygłosił dwie prelekcje:
„Organizacja wydarzeń i imprez przez lokalne jst na forum, których można prezentować produkowane lokalnie towary i produktu regionalne/tradycyjne” oraz „Jak zbudować silną markę produkowanego towaru/produktu regionalnego – tradycyjnego”.
Wizyta studyjna w województwie lubelskim odbyła się w dniach 4-7 lipca 2023 r. i udział w niej wzięło 20 osób. Realizowane przez nas projekty KSOW i uczestnictwo w nich daje możliwość nawiązania kontaktów pomiędzy przedsiębiorcami rolnymi, członkami lokalnych organizacji pozarządowych, wytwórcami produktów lokalnych i regionalnych oraz kontaktów handlowych pomiędzy przedsiębiorcami. Zdobyta wiedza na wizycie studyjnej posłuży do budowania różnego rodzaju partnerstw i inicjatyw jak również realizacji kolejnych projektów nakierowanych na rozwój obszarów wiejskich w tym budowanie silnej marki produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych.